Máme odskúšané! Tradičný kysnutý koláč so slivkami, po ktorom sa ihneď zapráši!

Aj vy máte plnú záhradu chutných sezónnych sliviek a neviete čo s nimi? Máme pre vás skvelý tip na výborný slivkový kysnutý koláč s posýpkou, ktorý s rodinou zjete ešte z plechu teplý. Čo poviete na túto maškrtu, vyskúšate ju?

Leto sa pomaly chýli ku koncu a mnohé záhrady sa môžu pýšiť obrovskou úrodou kôstkového ovocia, najmä sliviek. Garantujeme, že ak ich použijete na koláč, neoľutujete a víkendové maškrtenie máte zabezpečené, aj keď vás prekvapí nečakaná návšteva. My sme ho pre vás vyskúšali!

Čo na tento koláč potrebujete?

Cesto:

550 g polohrubej múky

2 polievkové lyžice práškového cukru

1 vajce

pol lyžičky soli

0,5 dcl oleja

pol kocky droždia

3,5 dcl vlažného mlieka

slivky

1 vanilínový cukor

1 kávová lyžička škorice

4 lyžice kryštálového cukru

Posýpka:

150 g polohrubej múky

100 g práškového cukru

125 g masla

POSTUP

Najskôr si pripravíme kvások z 3,5 dcl teplého mlieka, 2 lyžíc práškového cukru, 2 lyžíc polohrubej múky a pol kocky droždia. Necháme chvíľu nakysnúť a potom vlejeme kvások do misy, v ktorej máme 550 g polohrubej múky, pol lyžičky soli, vajce a 0,5 dcl oleja. Vypracujeme cesto.

Cesto necháme nakysnúť, ak máte tzv. misku “rýchlokysku” tak zhruba pol hodinu.

Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.

Následne cesto prenesieme na vymastený plech alebo plech s papierom na pečenie. Poukladáme na cesto vykôstkované polovičky sliviek tesne vedľa seba, aby koláč nebol suchý.

Následne slivky posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a vanilínovým cukrom.

Pripravíme si mrveničku, ktorú spracujeme z múky, masla a cukru. Posypeme ňou koláč a dáme piecť na 180 stupňov Celzia asi 35 minút.

Zdroj: varecha.pravda.sk | Foto: pixabay.com, varecha.pravda.sk