Pripravte si tradičný vianočný štedrák podľa receptu Kvetky Horváthovej

  • Pripravte si vianočný štedrák

Medzi tradičné vianočné koláče patrí Štedrák, ktorý je mimoriadne chutný a obľúbený. Nemôže chýbať na stole v mnohých rodinách a dokonca ho každé Vianoce pripravuje aj moderátorka Kvetka Horváthová, ktorá sa podelila s fanúšikmi o svoj recept, ktorý má od mamy a tá ho má od svojej mamy.

 

Vyskúšajte vianočný štedrák podľa Kvetkinho receptu:

Potrebujeme

800 g polohrubej múky

1 vajce

1 kypriaci prášok

1/2 l mlieka

40 g droždia

1 PL kryšt. cukru

3 dcl oleja soľ

Plnka lekvárová : 250 g slivkového lekváru
Plnka maková : 200 g mletého maku, 4 PL kryšt. cukru, 20 g vanilk. cukru
Plnka orechová : 200 g mletých orechov, 4PL kryšt. cukru, 20 g vanilk. cukru
Plnka tvarohová : 500 g tvarohu, 4 PL kryšt.cukru, 20 g vanilk. cukru, škoricový cukor
+na suché plnky 1 dcl mlieka s 2 ČL práškového cukru na pokvapkanie

Foto: Instagram

Postup

Z mlieka, droždia a cukru si spravte kvások. Cesto je pripravené na spracovanie vtedy, keď sa nelepí, takže podľa potreby po troške dosypte múku, aby jeho konzistencia bola dobrá na rozvaľkanie. Cesto nemusí kysnúť, dá sa s ním pracovať hneď.

Rozdeľte ho na štyri časti, postupne rozvaľkať a na každý kus ide plnka. Ja dávam na prvý lekvár, potom mak, orech a na vrch tvaroh.

Pečie sa pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre cca 25 minút. Dobrú chuť.

Instagram