Vynikajúce jahodové brownies so šťavnatou plnkou a čokoládou

Jahodové brownies splnia všetky vaše najtajnejšie túžby o dokonalom koláči. Ich najväčším tromfom je určite domáca jahodová plnka s červstvými jahodami, čokoládová ganache bude skvelým bonusom. Na svoje si prídu nielen milovníci čokolády či jahôd.

 

Čo potrebujeme?

Brownies:

1 šálka masla, rozpusteného a vychladeného (226 g)
1 šálka kryštálového cukru (200 g)
1 šálka hnedého cukru (200 g)
4 veľké vajcia
2 vanilkové bôby * (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)
120 g polohrubej múky
85 g kakaa
1 ČL soli

Jahodová plnka:

3 šálky jahôd, čerstvé alebo rozmrazené (450 g)
½ šálky kryštálového bieleho cukru (200 g)
1,5 lyžičky kukuričného škrobu (12 g)
¼ šálky vody (60 ml)
1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (15 ml)

Jahodová vrstva
2 šálky čerstvých jahôd, nasekané (300 g)

Čokoládová ganache

1 šálka čokolády, polosladkej alebo tmavej (175 g)
½ šálky vysokopercentnej smotany (120 ml)

Postup

Rúru predhrejte na 175 ° C. Formu na pečenie 9×13″ vyložte papierom na pečenie s presahom po stranách, aby ste brownies po upečení z formy ľahko zdvihli. Odložte bokom.
Pripravte brownies: Vo veľkej mise zmiešajte maslo, cukry, vajcia a vanilku, až kým sa nespoja. Nepoužívajte elektrický mixér, budete mať v cestíčku príliš veľa vzduchových bubliniek. Premiešajte ručne vareškou.

Preosejeme múku, kakao, soľ a v miešame do cesta až do spojenia. Rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy.
Pečieme 25 – 30 minút, priebežne však cesto kontrolujte. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Príprava jahodovej plnky: Vložte jahody, cukor, kukuričný škrob, vodu a citrónovú šťavu do veľkého hrnca na stredný oheň a nechajte ich prejsť varom asi 5 minút, kým jahody nezmäknú. Pravidelne miešajte. Jahody roztlačte alebo pretlačte a varte, kým plnka nezhustne, asi tak 5-8 minút. Odstavíme z ohňa a necháme 15 minút vychladnúť. Lyžičkou a rovnomerne rozotrieme na vychladnuté brownies. Plnka po vychladnutí zhustne. Na vrch poukladáme nasekané jahody a chladíme minimálne 4 hodiny v chladničke.

Pripravte čokoládovú ganache: Smotanu vylejte do misky a ohrejte v mikrovlnke, až kým nebude horúca, takmer vriaca. Nasekanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou a necháme 2 minúty odstáť. Miešajte, až kým sa smotana s čokoládou nespoja. Rovnomerne polejte brownies a dajte na 10-15 minút do chladničky.

Zdroj: alsothecrumbsplease.com