Tri recepty na výborné domáce zmrzliny: Jedna extra iba pre mužov

Foto: Pixabay.com

Prišlo letné obdobie a s ním určite aj neodolateľná chuť na zmrzlinu, ktorú miluje nielen každé dieťa, ale s radosťou si na tejto studenej pochúťke zamaškrtí aj nejeden dospelák. Namiešajte si ju doma podľa overených receptov.

Nižšie vám ponúkame štyri recepty na domáce zmrzliny.

Ovocná zmrzlina

Prísady

rôznorodé ovocie podľa chuti (napríklad 1 l  jahôd)

1 kyslá smotana

1 smotanový jogurt

2 nízkotučné tvarohy

2 lyžice krupicového cukru

1 vanilkový cukor

Postup

Umyté ovocie rozmixujeme s jogurtom a cukrom. S kyslou smotanou a vanilkovým cukrom rozmiešame tvaroh dohladka. Obidve masy spojíme dokopy a vložíme do nádobky, ktorú dáme zamraziť do mrazničky.

Čokoládová zmrzlina

Prísady

150 ml smotany na šľahanie

100 g čokolády

285 ml plnotučného mlieka

50 g cukru

30 g kakaa

Postup

Mlieko s cukrom privedieme do varu a následne pridáme nalámanú čokoládu a preosiate kakao. Odstavíme a miešame až kým sa čokoláda pekne nerozpustí.

Necháme vychladnúť. Ďalej si vyšľaháme smotanu a pomaly ju zapracujeme do zmesi. Takto pripravenú masu vlejeme do nádoby a zmrazíme. Počas mrazenia ju môžeme párkrát premiešať.

Vanilková zmrzlina

Prísady

250 ml smotany na šľahanie

200 g práškového cukru

45 ml mlieka

7 žĺtkov

1 vanilkový cukor

1 vanilkový lusk

čokoláda strúhaná (2-3 lyžice)

Postup

Vaječné žĺtky rozmixujeme s práškovým aj vanilkovým cukrom do peny. V mlieku a smotane povaríme vanilkovú dužinu a následne precedíme do žĺtkovej peny a za stáleho miešania varíme až kým nám masa nezhustne.

Vychladíme a môžeme zmiešať s čokoládou, naplníme misku a vložíme do chladu. Môžeme podávať s čerstvým ovocím a šľahačkou.

Pivná zmrzlina

Prísady

2 hrnčeky smotany na varenie alebo 1:1 smotana a plnotučné mlieko

1 hrnček trstinového cukru

1 vanilkový cukor

4 žĺtka

2 dcl čierneho piva

horká čokoláda, karamel, med podľa chuti

Postup

S polovicou cukru vyšľaháme žĺtka a s druhou polovicou cukru zmiešame smotanu, prípadne smotanu s mliekom. Zmes privedieme k varu a pomaly pridávame vajce s cukrom, varíme asi dve minútky.

Keď zmes vychladne, prilejeme pivo a kúsky čokolády, môžeme pridať aj kúsok karamelu alebo medu.

Všetko mixérom vymixujeme, premiešame a vložíme do mrazničky.

zena.aktualne.cz