Pečené buchty s lekvárom ako od babky, rodina vás bude zbožňovať!

Kto by nemiloval kysnuté pečené buchty plnené lekvárom od našich starých mám. Nič vám však nebráni, aby ste si túto sladkú pochúťku pripravili aj vy doma a potešili tak vašu rodinu, deti či priateľov. Kysnutými buchtami nikdy nič nepokazíte.

 

Aké prísady potrebujeme?

Na kvások: 1 kocku droždia, 250 ml mlieka, 2 lyžice cukru

Cesto:

1 kg polohrubej múky

125 g masla

300 ml mlieka

1 vajce

3 lyžice cukru

trošku soli

hustý lekvár

Postup:

  • V mištičke si rozpustíme maslo.
  • Z uvedených surovín pripravíme kvások (droždie, mlieko, cukor).
  • Do misky nasypeme múku, prilejeme kvások, vlažné maslo, vajce, soľ a cukor. Suroviny vypracujeme do cesta, ktoré necháme vykysnúť.
  • Na doske si cesto vyvaľkáme, rozdelíme na časti, do stredu dáme kôpku lekváru a pekne vytvoríme buchtičky.
  • Pripravené buchytičky dáme na vymastený plech a každú jednu potrieme (cca. 100 ml mlieka s lyžicou cukru).
  • Na plechu ich ešte necháme 15 – 20 minút podkysnúť.
  • Pečieme približne 30 minút na 175 °C.

Dobrú chuť!