Kto by nemiloval kysnuté pečené buchty plnené lekvárom od našich starých mám. Nič vám však nebráni, aby ste si túto sladkú pochúťku pripravili aj vy doma a potešili tak vašu rodinu, deti či priateľov. Kysnutými buchtami nikdy nič nepokazíte.
Aké prísady potrebujeme?
Na kvások: 1 kocku droždia, 250 ml mlieka, 2 lyžice cukru
Cesto:
1 kg polohrubej múky
125 g masla
300 ml mlieka
1 vajce
3 lyžice cukru
trošku soli
hustý lekvár
Postup:
- V mištičke si rozpustíme maslo.
- Z uvedených surovín pripravíme kvások (droždie, mlieko, cukor).
- Do misky nasypeme múku, prilejeme kvások, vlažné maslo, vajce, soľ a cukor. Suroviny vypracujeme do cesta, ktoré necháme vykysnúť.
- Na doske si cesto vyvaľkáme, rozdelíme na časti, do stredu dáme kôpku lekváru a pekne vytvoríme buchtičky.
- Pripravené buchytičky dáme na vymastený plech a každú jednu potrieme (cca. 100 ml mlieka s lyžicou cukru).
- Na plechu ich ešte necháme 15 – 20 minút podkysnúť.
- Pečieme približne 30 minút na 175 °C.
Dobrú chuť!