- Domáca varená knedľa
Aj vy ste ako deti milovali domácu knedľu od babičky? Skúste si ju pripraviť sami vo vašej kuchyni podľa nášho receptu a knedľu z obchodu už viac nekúpite.
- 500 g polohrubá múka
- 22 g čerstvé droždie
- 250 ml mlieko
- 1 čajová lyžička cukor
- 1 čajová lyžička soľ
- 2 vajíčka ( jedno celé vajce a jedno žĺtko)
- olej na potretie
-
Zohrejeme si mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce. Pridáme cukor, droždie a poriadne premiešame. Kvások necháme odpočívať na teplom mieste.
-
Do nádoby si dáme preosiatu múku, soľ, jedno celé vajíčko a jedno žĺtko. Pridáme kvások a všetko spolu premiešame.
-
Cesto miesime v rukách, keďže musí byť trošku hustejšie. Vypracované cesto jemne posypeme múkou a zakryté kuchynskou utierkou necháme kysnúť 1,5 – 2 hodiny.
-
Vykysnuté cesto vyložíme na múkou posypanú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Z každej vytvarujeme valec a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
-
Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Voda nesmie siahať vyššie ako do 1/3 hrnca. Keď sa voda varí, vložíme do nej knedle a zakryjeme. Hrniec nesmie byť odkrytý. Knedle varíme z každej strany 7 minút a po vybratí potrieme olejom. Dobrú chuť!