Kedysi naši predkovia pravidelne piekli chlieb doma, pričom gazdinky mali svoje osvedčené recepty, na ktoré nedali dopustiť. V dnešnej dobe je už skôr raritou, keď sa v nejakej domácnosti domáci chlieb objaví.
My sme vyskúšali pripraviť domáci chlebík podľa jednoduchého a nenáročného receptu a výsledok bol skutočne vynikajúci. Môžete skúsiť aj vy.
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky (1 šálka = 250 ml)
1,5 šálky vlažnej vody
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička soli
rôzne semienka
Postup:
V miske si premiešame vareškou všetky prísady okrem semienok tak, aby sa všetko dobre spojilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote celú noc, alebo 12 hodín.
Po vykysnutí si nachystáme zapekaciu misu s pokrievkou, vložíme ju do rúry a necháme ju vyhriať pri 230 stupňoch.
Následne cesto (vrch môžeme posypať semienkami) preložíme na papier na pečenie a opatrne vložíme do horúcej misy. Prikryjeme a vložíme do rúry.
Chlieb pečieme na 230 stupňoch po dobu 30 minút (my sme piekli v teplovzudšnej rúre). Potom odokryjeme a necháme ešte zapiecť vrch na 15 až 20 minút.
Chlebík vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme jesť. Dobrú chuť.