Prečo tak veľmi milujeme sladké jedlá a maškrty?

Kto by nemilovať sladké maškrty, ktorým sa jednoducho niekedy nedá vôbec odolať? Cukor je tiež rýchly spôsob, ako dodať telu potrebnú energiu. Takto to vníma náš mozog.

Jednoduchý cukor je preferovaným palivom našich buniek. Potraviny so sladkou chuťou, ale aj slané, vysielajú do mozgu rýchlejšie signály sýtosti, čím uhasia takzvaný nervový hlad , ktorý núti telo uprednostňovať potraviny bohaté na kalórie.

Pre mozog sú sladkosti veľkým pokušením, pretože tieto potraviny vníma ako rýchle a efektívne riešenie na dodanie energie do tela.

Dlhotrvajúce pôsty alebo drastické diéty môžu namiesto toho viesť k obsedantnej túžbe po cukroch (cukrovú túžbu), ktorá skôr či neskôr podnieti k ich nadmernej konzumácii.

Mnohé štúdie ukázali, že milióny ľudí na celom svete hľadajú pohodlie a potešenie z jedla prejedaním sa. Tento jav sa môže stať chronickým a viesť až k obezite, ktorá neprospieva nášmu zdraviu.

Zdroj: focus.it, Foto: pixabay.com