Letná lahôdka z ríbezlia: Skvelý koláč, ktorý musíte vyskúšať!

Neodmysliteľnou súčasťou leta je sezónne ovocie, ktoré dozrieva v letných mesiacoch a môžeme si tak na ňom v týchto týždňoch dosýta pochutiť. Medzi ne patrí aj ríbezlie, ktoré sa hodí skvele do koláčov. Práve jeho kyslastá chuť sa dopĺňa so sladkým cestom a vzniká tak božská kombinácia.

Ak máte doma tieto lahodné červené bobuľky, vyskúšajte  rýchly ríbezľový koláč s mrveničkou. Jeho príprava vám zaberie len pár minút.

Potrebujeme:

300 g polohrubej múky

180 g kryštálového cukru

1 sáčok prášku do pečiva

2 vajcia

4 lyžice oleja

250 ml mlieka

300 g červených ríbezlí

Na mrveničku si pripravíme:

80 g hrubej múky

40 g kryštálového cukru

50 g masla

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C, teplovzdušnú na 160 °C. Koláčovú formu s priemerom asi 30 cm vymastíme rukou lyžičkou masla. Posypeme hrubou múkou, zvyšok vysypeme.

Vajcia, mlieko, olej a cukor v menšej miske rozmiešame metličkou. Múku zmiešame s práškom do pečiva a až potom presypeme do prvej misky. Všetko spolu rýchlo premiešame a pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy.
Umyté ríbezlie nasypeme rovnomerne do formy. Nachystáme si mrveničku a posypeme ním cesto s ríbezlím.
Pečieme 35 – 40 minút.
Foto: Kuchařka pro dceru