Taliansky dezert tiramisu pochádza z Benátok a jeho názov znamená “vytiahni ma hore”, voľne preložené teda ako “zlepši mi náladu”. Ak ste niekedy túto pochúťku ochutnali, určite ste si jeho sladkú a lahodnú chuť ihneď zamilovali.
Ak uprednostňujete koláče, ktoré netreba dlho pripravovať, tak tento recept na rýchle tiramisu bude pre vás vhodný a zároveň si aj skvele na ňom pochutíte. A keby len vy, ale aj vaša rodina, kamaráti či návšteva.
Potrebujeme:
120 ml studeného espresa
75 ml kávového likéru
350 g syra mascarpone
3 polievkové lyžice jemného kryštálového cukru
360 ml smotany na šľahanie
14 podlhovastých piškót
Postup
V miske zmiešame vychladnutú kávu s likérom a odložíme bokom.
V druhej miske vyšľaháme metličkou zo 1 – 2 minúty mascarpone s cukrom. V ďalšej miske vyšľaháme smotanu, aby držala tvar a primiešame ju do druhej misky so syrovou zmesou.
Na dno servírovacej misky dáme niekoľko lyžíc syrovej hmoty. Namočíme piškótu do prvej misky s kávou a položíme na syrovú hmotu. Takto zakryjeme piškótami celý spodok.
Na piškóty rozotrieme ďalšiu časť syrovej hmoty, na ne opäť namečené piškóty v káve a takto opakujeme, až kým neminieme všetky suroviny.
Posledná vrstva bude mascarpone vrstva. Zakryte priesvitnou fóliou a nechajte odpočívať v chladničke zo 4 hodiny. Pred servírovaním posypte postrúhanou čokoládou.
Dobrú chuť 🙂