Výborné chrumkavé domáce žemle, ktoré si zamilujete

Recept na dobré mäkké domáce žemle sa vždy zíde. Či už na letné grilovačky, poctivé domáce hamburgery či na raňajky s maslom a džemom. Pečivo tak už vôbec nebudete musieť kupovať v obchodoch.

  • 250 ml teplá voda
  • 2 čajové lyžičky kryštálový cukor
  • 22 g čerstvé droždie
  • 450 g hladká múka
  • 2 čajové lyžičky soľ
  • 3 polievkové lyžice olej
  • žĺtko na potrenie
  • semienka na posypanie
  1. V teplej vode si roztopíme cukor, droždie a pripravený kvások necháme odpočívať.

  2. V miske si zmiešame múku, soľ a olej. Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a z každej vypracujeme guličku, ktorú preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle necháme ešte 30 minút podkysnúť.

  4. Pripravené pečivo potrieme žĺtkom, posypeme semiačkami a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.

  5. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Sledujte náš Instagram s RECEPTAMI >> pridajte sa TU