Recept na dobré mäkké domáce žemle sa vždy zíde. Či už na letné grilovačky, poctivé domáce hamburgery či na raňajky s maslom a džemom. Pečivo tak už vôbec nebudete musieť kupovať v obchodoch.
- 250 ml teplá voda
- 2 čajové lyžičky kryštálový cukor
- 22 g čerstvé droždie
- 450 g hladká múka
- 2 čajové lyžičky soľ
- 3 polievkové lyžice olej
- žĺtko na potrenie
- semienka na posypanie
-
V teplej vode si roztopíme cukor, droždie a pripravený kvások necháme odpočívať.
-
V miske si zmiešame múku, soľ a olej. Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a z každej vypracujeme guličku, ktorú preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle necháme ešte 30 minút podkysnúť.
-
Pripravené pečivo potrieme žĺtkom, posypeme semiačkami a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
-
Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Sledujte náš Instagram s RECEPTAMI >> pridajte sa TU