Vianoce predstavujú nadmernú záťaž pre životné prostredie: Ako vplývajú negatívne na planétu?

Obdobie vianočných sviatkov predstavuje nadmernú záťaž pre životné prostredie a klímu. Na to, aby ľudia znížili svoj negatívny vplyv na planétu, by mali myslieť na zásadu: “menej je niekedy viac”. Uvádza to enviroorganizácia Greenpeace Slovensko.

Vianoce sa podľa environmentalistov stali sviatkami nadmernej spotreby, ktorá prispieva k ničeniu životného prostredia. “Z Vianoc sa rokmi stala marketingová udalosť veľkých obchodníkov a značiek, ktoré nás doslova nútia nemať nikdy dosť. Bezbrehé podporovanie konzumu s cieľom zvýšenia vlastného zisku škodí nielen našej ľudskosti, ale aj planéte,” konštatuje hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová. Tvrdí, že Vianoce by mali byť o spomalení, ohľaduplnosti a vďačnosti za to, čo ľudia majú.

Greenpeace v tejto súvislosti poukazuje na Štokholmský inštitút pre životné prostredie. Ten zistil, že počas troch dní vianočných sviatkov sa môže uvoľniť 650 kilogramov emisií oxidu uhličitého na osobu a nadmerná spotreba spôsobuje viac ako 70 percent všetkých globálnych emisií skleníkových plynov. Vianoce si ľudia môžu užívať aj ekologickejšie a šetrnejšie. Základnou zásadou je podľa organizácie znížiť spotrebu a nakupovať s mierou a rozumom.

Brandysová radí, aby si ľudia vždy dvakrát premysleli, do akej miery vec potrebujú a či sú schopní ju naozaj využiť. “Vianoce sú predsa o atmosfére, ktorá sa aj tak nedá kúpiť,” poznamenala.  

Znížiť negatívny vplyv na životné prostredie a klímu počas Vianoc je podľa organizácie možné aj vhodným výberom vianočného stromčeka alebo darčekov. Odporúča živý v kvetináči alebo jeho kreatívne náhrady. Darčekmi môžu byť výrobky od lokálnych výrobcov a predajcov, zážitky či rôzne služby. “Netreba sa báť ani výrobkov z druhej ruky,” konštatuje.

Počas sviatkov je dobré zamyslieť sa aj nad výberom potravín, poznamenali aktivisti. Ľudia by sa mali pokúsiť o zníženie spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov, mali by nakupovať lokálne druhy voľne žijúcich rýb a dbať na to, aby sa jedlom neplytvalo, uviedli.

Zdroj: TASR, Foto: unsplash.com