Veľkonočný mazanec ozdobí váš sviatočný stôl

Jednoduchý koláč ako stvorený na Veľkonočné sviatky. Hodí sa či už k rannej káve alebo k poobednej šálke horúceho čaju a vaša rodina ho určite ocení. Okrem toho je jeho príprava nenáročná a zvládnu ho upiecť aj začiatočníci.

Vyskúšajte skvelý Veľkonočná mazanec, nech sa páči recept.

Potrebujeme

500 g polohrubá múka

125 g rozpustené vlažné maslo

90 g kryštálový cukor

250 ml vlažné mlieko

30 g čerstvé droždie

1 vajce

2 žĺtky

štipka soli

50 g hrozienka (namočené v rume)

40 g lúpané mandle

Postup

Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia, trochu múky a 1 PL cukru si vyrobíme kvások a necháme vykysnúť na teplom mieste. Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou a cukrom, pridáme žĺtky, vykysnutý kvások, 3/4 nasekaných mandlí, predtým namočené hrozienka, vlažné maslo a zvyšným mliekom spracujeme na tuhšie cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť asi 1 hodinu.

Z cesta vytvarujeme bochník a necháme nakysnúť na plechu vystlaným papierom na pečenie ešte 15 minút, mazanec ozdobíme celými mandľami, potrieme rozšľahaným vajcom, alebo iba žĺtkom a môžme posypať vrch kryštálovým cukrom.

Uprostred narežeme tvar kríža a pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov 15 minút, teplotu znížime na 100 stupňov a pečieme ďalších 45 minút. Upečený mazanec môžeme poliať cukrovou polevou s citrónovou príchuťou a ozdobiť.