Pred veľkonočnými sviatkami má možnosť spotrebiteľ zakúpiť v supermarketoch rôzne veselé figúrky, ktorými chce následne urobiť radosť najmä deťom. Sú ale tieto výrobky z pravej čokolády či ide len o umelú náhradu?
Rôznorodé postavičky vystavené na regáloch, či už v tvare zajačika, barančeka alebo kuriatka lákajú nejedno detské oko. Pozor by ste si však mali dávať na zloženie týchto výrobkov a pozorne si prečítať nálepky na obaloch. Pod zaujímavým a pestrým pozlátkom sa väčšinou skrýva veľa rastlinných tukov, ktoré nahrádzajú kakaové maslo a nekvalitným kakaovým práškom je zas nahradená kakaová hmota. V neposlednom rade tam výrobcovia pridávajú tiež nemálo rôznych stabilizátorov.
Čokolády, ktoré patria ku kvalitným, musia mať na začiatku v zložení uvedený kakaový podiel a kakaové maslo. Pomenovanie kakaová pochúťka je znakom menejcenného produktu, takisto ak je na začiatku zaznačený ako prvý cukor, rastlinný no hlavne palmový tuk, sušené odtučnené mlieko či sušená mliečna srvátka, takýto výrobok nemá s čokoládou súvislosť.
Ak chceme teda malým kúpačom podarovať kvalitnú čokoládu, musíme v obchodoch hľadať z mliečnych také, ktoré majú najmenej 30% kakaovej zložky, v najlepšom prípade nad 50 percent. Ideálna horká čokoláda obsahuje 70% kakaových prvkov. Biela čokoláda nemá obsah kakaovej hmoty, čokoládovú chuť jej dáva iba kakaové maslo, ktorého musí mať najmenej 20%.
Ako dobre poznáte Veľkú noc? Slováci, predveďte sa v našom kvíze!
tvnoviny.sk