Jeseň sa nesie aj v znamení ovocia, a to najmä jabĺk. Rok 2018 bol na tieto sladké plody veľmi úrodný a niektorí záhradkári nevedia čo s nimi. My vám poradíme. Skúste si z nich upiecť výborný a jednoduchý koláč, po ktorom sa len tak zapráši.
Pripravte si spolu s nami jesenný jablkovo-makový koláč s čokoládou, ktorý poteší každý mlsný jazýček. Nie je náročný na prípravu, takže ho zvládnu aj začiatočníci.
Ingrediencie:
jablká podľa chuti (ak chcete naozaj jablkový, tak použite minimálne 5 väčších jabĺčok)
mletá škorica
4 vajcia
200 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
3 lyžice oleja
500 ml kyslej smotany
200 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
štipka soli
200 g maku
Poleva:
200-220 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
2 lyžice oleja
Postup:
Ošúpeme si jabĺčka, nakrájame si ich na kocky a podľa chuti ich zasypeme škoricou a premiešame. Necháme odstáť, aby škorica vsiakla.
Ďalej si vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom. K zmesi pridáme i olej a kyslú smotanu, ktorú už nešľaháme, ale zamiešavame.
V inej miske si zmiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Potom pridáme i mak. Suchú makovú zmes následne primiešame k vaječnej. Na záver do celej zmesi pridáme jabĺčka.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto. Uhladíme a pečieme v rúre na 170°C cca 25-30 minút. Skúšame test špajlou.
Po upečení vyberieme koláč a kým trochu chladne, spravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a následne k nej primiešame olej. Ešte horúcu polevu nalejeme na koláč a uhladíme. Necháme stuhnúť a podávame.
A takto sa podaril nám:
woman.tiscali.cz, Autor