Lahodný francúzsky krémeš s čokoládovou polevou

Nemusíte ísť viac do cukrárne, aby ste si dali jeden kúsok lahodného krémešu, keď si môžete doma pripraviť celý plech. Okrem toho, že si pochutíte vy, urobíte obrovskú radosť aj celej vašej rodine či priateľom.

Čo potrebujeme na prípravu krémešu?

Prísady

2x lístkové cesto

Na krém č. 1

1 liter mlieka
200 g cukru
3 zlaté klasy
4 vajcia
100 g masla alebo Hery
40 ml rumu

Na krém č. 2

3 šľahačkové smotany 33%
3 balíky vanilkového cukru
3 stužovače šľahačky

Na polevu

100 g čokolády na varenie
60g masla

Postup

Lístkové cestá si rozvaľkáme a uložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a na husto popicháme vidličkou, aby sa cesto počas pečenia nenafúklo. Pečieme asi 10 minút na 180 stupňoch.

Ďalej si pripravíme prvý krém: do 200 ml mlieka vysypeme zlaté klasy a cukor, vymiešame a privedieme do varu. Do zmesi pridáme 4 žĺtka a premiešame. Ostatné mlieko nalejeme do hrnca a keď začne vrieť, prilejeme zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

Uvarený puding necháme chvíľu vychladnúť. Bielka vyšľaháme na sneh a pridáme 30g cukru.

Ďalej si rozpustíme 100 g čokolády, 60 g masla a môžeme priliať aj asi 30 ml smotany na šľahanie. Cesto si otočíme rovnejšou stranou na vrch, polejeme rovnomerne čokoládou a necháme stuhnúť.

Do ešte teplého pudingu si pridáme 100 g masla alebo Hery a vymiešame. Prilejeme 40 ml rumu a opäť vymiešame. Pomaly po častiach  ručne primiešavame sneh z bielkov.

Takto pripravenú zmes rozotrieme na druhý plát lístkového cesta.

Pripravíme si druhý krém: šľahačkové smotany, stužovače šľahačky aj vanilkový cukor si vyšľaháme na tuhú šľahačku a následne ju natrieme na pudingovú vrstvu.

Na vrch položíme plát s čokoládou a necháme stuhnúť v chladničke.

Aby sa pri krájaní nelámala čokoláda, namočíme si nožík do horúcej vody a nakrájame na kocky.

YouTube