Krehké rakvičky so šľahačkou, ktoré piekli ešte naše staré mamy

30Ľahké a jemné koláčiky vhodné k rannej či poobednej kávičke, ktoré sú ako stvorené aj na pochutnávanie si po dobrom obede. Recept, ktorý je rokmi overený, piekli ešte naše staré mamy. Oplatí sa ho teda určite vyskúšať.

Čo potrebujeme?

Prísady

(na 40 kusov)

500 g práškového cukru

500 ml smotany na šľahanie

75 g hladkej múky

5 žĺtok

1 lyžička cukrárenského droždia alebo jedlej sódy

 

Postup

V miske vymiešame mixérom do peny 5 žĺtok, 250 g hladkej múky a 1 lyžičku droždia, prikryjeme utierkou a necháme v chlade odpočívať asi hodinu.

Potom prisypeme ďalších 250 g cukru, 75 g hladkej múky a ručne vymiešame z masy pevnejšie cesto, ktoré rozvaľkáme asi na 1,5 cm hrúbku a rozkrájame do tvaru obdĺžnika dlhé zhruba 15 cm a široké 3 – 4 cm.

Preložíme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme asi 5 minút na 150 stupňoch.

Ďalej si vyšľaháme 500 ml smotany na šľahanie a každú rakvičku ňou potrieme.

Môžeme dozdobiť rôznym ovocím alebo vanilkovým či škoricovým cukrom podľa chuti.

pochoutkovyrok.cz, YouTube