Dali by ste si jabĺčkový koláč, no chceli by ste vyskúšať niečo iné, ako osvedčenú klasiku našich mám? Vyskúšajte tento skvelý jablkovo-smotanový koláč, ktorý by mohol vyhovieť aj tomu najnáročnejšiemu ochutnávačovi.
Koláč nie je náročný na prípravu a určite ho zvládne každý.
Na cesto potrebujeme:
5 vajec
190 g masla
225 g cukru
štipku soli
225 g polohrubej múky
Plnka
1 kg jabĺk
500 ml mlieka
50 g cukru
1 balíček vanilkového pudingu v prášku
trochu citrónovej šťavy
Poleva
250 g hustej kyslej smotany
50 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
3 vajcia
POSTUP
Oddelíme žĺtka od bielkov, pričom z bielka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý odložíme na chvíľu na chladné miesto.
Zo žĺtkov, z cukru a soli vymiešame krém. Postupne vmiešame múku, roztopené maslo a na koniec sneh z bielkov.
Plnka: Jabĺčka ošúpeme, vyberieme jadrovník a pokrájame na dieliky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding (presný postup je na obale pudingu).
Cesto rozotrieme na vymastený plech posypaný strúhankou. Na cesto vylejeme pripravený puding, na ktorý poukladáme nakrájané jablkové kúsky.
Poleva: Kyslú smotanu rozmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajciami. Túto pripravenú polevu vylejeme na jablká.
Rúru si predhrejeme na 175 st. a koláč pečieme na spodnej mriežke po dobu 40 až 45 minút.
Dobrú chuť.