Dobrý zákusok či lahodná torta vždy každého poteší. Na tejto hruškovo-nugátovej torte si zaručene pochutí celá rodina či očakávaná návšteva, ktorá ocení jej lahodnú a sviežu chuť, ktorú jej dodávajú čerstvé hrušky.
Príparava bez pečenia a chladenia zaberie hodinu práce.
Potrebujeme
3 zrelé hrušky
polovica citróna (šťava, chemicky neošetre nánastrúhaná kôra)
130 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 vajcia
75 g múky
200 g nugátu
500 ml smotany
štipka soli
hobliny čokolády na posypanie
Postup
Umyté hrušky ošúpeme, rozkrojíme na štvrťky a vykrojíme jadrovník.
Do 300 ml vody pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru, 30 g cukru, vanilkový cukor a všetko spolu varíme. Následne vložíme hrušky a ešte tri minútky povaríme. Hrušky necháme vychladnúť.
Z vajec oddelíme žĺtok od bielok. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Počas miešania postupne pridávame zvyšok cukru.
Žĺtok rozmiešame a vmiešame do snehu. Následne primiešame aj múku.
Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vyleženej papierom na pečenie a pečieme 20 minút na 200°C. Necháme vychladnúť.
Upečený korpus prekrojíme dlhým nožom vodorovne na dve polovice, aby sme získali dva pláty.
Nugát rozpustíme v teplom kúpeli. Z 200 ml smotany vymiešame šľahačku a pridame do nej roztopený nugát.
Jeden plát umiestníme do uzatvorenej tortovej formy, trošku ho pokvapkáme hruškovou šťavou a položíme naň vychladnuté hrušky. Na ne vylejeme nugátovú zmes a prekryjeme druhým plátom cesta. Tiež ho pokvapkáme hruškovým nálevom.
Zo zvyšnej smotany vyšľaháme šľahačku a primešame do nej 3 lyžice hruškového nálevu. Potrieme ňou vrch torty a dozdobíme hoblinami čokolády.
Foto: Food Fotografie MB