Nadýchaná hruškovo-nugátová torta s postrúhanou čokoládou

Dobrý zákusok či lahodná torta vždy každého poteší. Na tejto hruškovo-nugátovej torte si zaručene pochutí celá rodina či očakávaná návšteva, ktorá ocení jej lahodnú a sviežu chuť, ktorú jej dodávajú čerstvé hrušky.

Príparava bez pečenia a chladenia zaberie hodinu práce.

Potrebujeme

3 zrelé hrušky

polovica citróna (šťava, chemicky neošetre nánastrúhaná kôra)

130 g cukru

1 balíček vanilkového cukru

3 vajcia

75 g múky

200 g nugátu

500 ml smotany

štipka soli

hobliny čokolády na posypanie

Postup

Umyté hrušky ošúpeme, rozkrojíme na štvrťky a vykrojíme jadrovník.

Do 300 ml vody pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru, 30 g cukru, vanilkový cukor a všetko spolu varíme. Následne vložíme hrušky a ešte tri minútky povaríme. Hrušky necháme vychladnúť.

Z vajec oddelíme žĺtok od bielok. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Počas miešania postupne pridávame zvyšok cukru.

Žĺtok rozmiešame a vmiešame do snehu. Následne primiešame aj múku.

Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vyleženej papierom na pečenie a pečieme 20 minút na 200°C. Necháme vychladnúť.

Upečený korpus prekrojíme dlhým nožom vodorovne na dve polovice, aby sme získali dva pláty.

Nugát rozpustíme v teplom kúpeli. Z 200 ml smotany vymiešame šľahačku a pridame do nej roztopený nugát.

Jeden plát umiestníme do uzatvorenej tortovej formy, trošku ho pokvapkáme hruškovou šťavou a položíme naň vychladnuté hrušky. Na ne vylejeme nugátovú zmes a prekryjeme druhým plátom cesta. Tiež ho pokvapkáme hruškovým nálevom.

Zo zvyšnej smotany vyšľaháme šľahačku a primešame do nej 3 lyžice hruškového nálevu. Potrieme ňou vrch torty a dozdobíme hoblinami čokolády.

Foto: Food Fotografie MB